Steven Van Gucht geeft gouden raad: "Cruciale handeling wanneer je je ziek voelt"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Van Gucht zegt dat het belangrijk is dat mensen die symptomen van het coronavirus vertonen, zich onmiddellijk in quarantaine plaatsen.

Uit een onderzoek van Sciensano blijkt dat de aanbevelingen voor doktersconsultaties goed worden opgevolgd. De meeste mensen consulteren hun arts via de telefoon. 70% van de mensen doet dat. 5% kiest voor een huisbezoek en 4% gaat naar een triagepost.

"19% van de mensen die een dokter raadpleegden omwille van verdachte symptomen, hadden zich preventief thuis al geïsoleerd. We willen erop wijzen dat dit een zeer belangrijke handeling is", zei Steven Van Gucht op een persconferentie.

Meest besmettelijk

"Mensen zijn het meestal het meest besmettelijk bij het prille begin van de symptomen. Dan wordt er het meeste virus geproduceerd, en is de kans het grootst dat men andere mensen gaat besmetten. Het is dus heel belangrijk dat zodra iemand zich ziek voelt, hij zich meteen gaat isoleren en dan de arts contacteert, liefst per telefoon. Die vroege isolatie is cruciaal om de verder verspreiding van het virus te voorkomen", besloot Van Gucht.