Viroloog Emmanuel André geeft extra uitleg: Welke afstand is zonder risico voor social distancing?

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Een armlengte, een meter, dan twee meter. Of meer kans op besmetting bij hoesten en sporten. België blijft voorlopig de anderhalve meter voor social dinstancing aanhouden.

Viroloog Emmanuel André sprak vanmorgen tijdens de persconferentie van Sciensano over de coronacijfers nog maar eens over de social distancing. Een studie enkele weken geleden toonde aan dat het virus zeker vier meter ver geraakt. Bij joggers wordt zelfs een afstand van tien meter aangeraden.

"We weten dat het virus zich in druppels verspreidt, bijvoorbeeld bij spugen", vertelde Emmanuel André. "Wat we ook weten, is hoe groter de druppel is, hoe meer virus er aanwezig is. Hoe zwaarder de druppel is, hoe sneller die op de grond valt. Meestal is dat binnen de meter. Met anderhalve meter zitten we dus behoorlijk veilig."

"De onzekerheid zit hem echter in kleine druppels. Die vallen minder snel op de grond, omdat ze lichter zijn, maar die bevatten ook minder virus. Het is op dit moment niet aangetoond dat kleine druppels een belangrijke rol spelen bij het verspreiden van het virus."

"We hebben in België gezien dat door deze regel van anderhalve meter te respecteren, we het risico op besmetting in de gemeenschap zeer sterk kunnen onderbreken. Maar nul procent risico, dat bestaat in de geneeskunde niet. Zelfs al nemen we vijftien meter afstand, er is nog altijd een risico."