Verbijsterende vaststelling: Helft van Belgen met symptomen gaat tóch de straat op, en dat is nog niet alles

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Heel wat mensen bij wie een vermoeden van een besmetting met het coronavirus bestaat, geeft in de Grote Coronastudie aan tóch nog de straat te zijn opgegaan, zonder extra bescherming.

Net geen 170.000 Belgen namen dinsdag deel aan de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, met steun van KU Leuven, UHasselt en ULB.

"11% van de respondenten geeft aan minstens één symptoom (droge hoest, kortademigheid, snelle of hoge koorts) van de ziekte te vertonen. Zeer opvallend: van de mensen die twee of meer symptomen hebben, zegt 57% nog de straat opgegaan te zijn zonder extra bescherming. 4% deed dat met bescherming, zoals een mondmasker", klinkt het in een persbericht.

Inkomen

"Voor de eerste keer polste de bevraging ook naar het inkomen van de deelnemers: 32% geeft aan dat het totaal beschikbare inkomen (loon, uitkeringen...) daalde tijdens de coronacrisis. 24% van de deelnemende bedienden en 50% van de arbeiders melden dat ze technisch werkloos zijn. 40% van de zelfstandigen en vrije beroepers zegt niet te kunnen werken momenteel.".

Meer info en details zijn te vinden op de website https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/. Op dinsdag 28 april kan iedereen tussen 10.00 uur en 22.00 uur opnieuw deelnemen aan de Grote Coronastudie.