Regering heeft idee als winkels weer openen: Winkelen op basis van eerste letter van je voornaam

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Volgende week moet de regering een beslissing nemen over de winkels. Die moeten nog groen licht krijgen om vanaf 11 mei weer open te gaan.

De regering wil ten alle prijze vermijden dat het een overrompeling wordt. Het laatste wat men wil is dat het opnieuw heel druk wordt in de winkelstraten. Dat zou een nieuw vrijgeleide zijn voor het coronavirus om zich verder te verspreiden.

Maar hoe moet het dan wel? Premier Sophie Wilmès zat woensdag al eens samen met de Vlaamse en Waalse ministers-presidenten. Ze dachten na over hoe ze het best kunnen organiseren.

Het Nieuwsblad schrijft dat het een optie is om te winkelen op basis van de eerste letter van je voornaam. De ene dag mogen pakweg de mensen gaan shoppen wiens naam begint met de letters van a tot k. De andere dag is het dan de beurt aan de andere groep.

Rijksregisternummer
Een ander systeem dat ter sprake kwam is het winkelen op basis van je rijksregisternummer. De ene dag winkelen de mensen wiens rijksregisternummer op een even cijfer eindigt, de andere dag wie eindigt op een oneven nummer.

Dat het één van deze twee ideeën wordt, lijkt klein te zijn. “Dat zijn ideeën die al een tijdje rondgaan”, is binnen de regering te horen. “De kans is klein dat dit het volgende week ook echt wordt. Toch zullen we tegen dan sowieso wel een manier moeten vinden om het aantal klanten te beperken. Het moet vooral een manier zijn die objectief en rechtvaardig is.”