150.000 mensen gaan maandag weer aan de slag, maar: "Belangrijke hindernis om activiteiten op te voeren"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is tevreden dat bedrijven vanaf maandag kunnen heropstarten. Volgens onze ledenbevragingen zullen er tot 150.000 mensen weer aan de slag gaan. “De belangrijkste hindernis om de activiteiten op te voeren is evenwel niet de veiligheid – bedrijven hebben zich grondig voorbereid en zijn klaar - maar wel het gebrek aan vraag."

"2 op 3 bedrijven geven aan dat de vraag een probleem zal zijn”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Bedrijven kunnen maar produceren als er vraag en consumptie is. De Nationale Veiligheidsraad moet dan ook dringend de modaliteiten vastleggen voor de heropening van de winkels en distributie op 11 mei.” 

“Dit is nodig om de waardeketen te herstellen. Bedrijven kunnen maar produceren als er vraag en consumptie is”, werpt Hans Maertens op. “Daarom moeten de winkels en distributeurs snel openen, ook om verdere oneerlijke concurrentie te vermijden.” 

Ruim 8 op de 10 bedrijven hebben maatregelen genomen om social distancing toe te passen op de werkvloer. Nog eens 1 op de 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet het nodige beschermingsmateriaal voor werknemers. Meer dan 90 procent van de bedrijven is dus klaar om de activiteiten weer op te starten of gevoelig op te voeren.