Epidemioloog Pierre Van Damme: “Op die manier kan je besmet raken in de supermarkt”

door: PMN
Afbeelding bron: VTM
Woensdag kwam er opnieuw een versoepeling van de maatregelen. Het is wel zo dat er tot 8 juni geen versoepelingen meer komen.

"De experten hadden veel liever twee weken gehad tussen elke maatregel, maar je voelt ook de druk van de hele bevolking. De politiek heeft beslist om om de week maatregelen te versoepelen", legt Epidemioloog Pierre Van Damme uit in 'Ter Zake'.

"De cijfers die we nu zien dat zijn de cijfers van acht weken lockdown. We hebben enorm hard ons best gedaan en we mogen geleidelijk aan loslaten. We hebben nu wat reserve. Het is het moment om te zeggen dat we het evenwicht kunnen opzoeken. Dat is wat we week naar week doen. We kunnen sneller gaan, maar dan nemen we het risico dat het naar het foute evenwicht gaan."

"In verschillende landen zien we het reproductiecijfer weer stijgen. Dat is het cijfer dat het aantal besmettingen bij mensen weergeeft. Bij ons staat dat op 0,7 en dat is goed. Maar we zouden het toch niet graag zien stijgen. Zodanig dat we in de toekomst nog maatregelen kunnen nemen. Mensen moeten begrijpen dat we in fases werken. Na 18 mei hebben we een aantal weken waarin we alles kunnen evalueren." 

"Of alle maatregelen in de winkel niet overdrijven zijn omdat we niet besmet kunnen raken als ze iemand kruisen? Nee, zeker niet. Stel dat je iemand in de winkel ziet die je kent. Je raakt ermee aan de praat en gaat wat dichterbij staan want je wil niet dat de hele winkel je gesprek hoort. Als je dan geen mondmasker op hebt is dat heel fout. Dan kan je maar beter goed voorbereid zijn. Je respecteert de afstand en draagt een mondmasker. "