Coronavirus heeft ook impact op ons brein: "Het kan depressie of psychose uitlokken"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
Het coronavirus zorgt voor veel stress en steeds meer mensen ondervinden er psychische problemen door. In de psychiatrische ziekenhuizen houden ze hun hart vast voor wat nog komen moet.

Het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel onderzoekt de impact van de COVID-19-pandemie. "Voor de psychiatrische centra begint het puinruimen nu", zegt psychiater Dr. Livia De Picker.

"Sinds een aantal weken krijgen we bijzonder alarmerende berichten binnen over het toenemende aantal psychiatrische klachten. Een collega zag afgelopen week wel drie ernstig psychotische patiënten tijdens één enkele nachtshift."

Ook professor Dr. Manuel Morrens vreest voor een golf aan hospitalisaties omwille van ernstige psychiatrische klachten. "De bezetting van de acute bedden op de gesloten opnamedienst neemt drastisch toe. De ernst van het ziektebeeld van de opgenomen patiënten is ook veel groter dan in normale omstandigheden."

Psychose

Het potentiële besmettingsgevaar voor onszelf en onze naasten, het sociale isolement, de enorme druk op telewerkende jonge ouders, het piekeren over de economische gevolgen en beroepszekerheid weegt enorm door op het psychisch welbevinden. Internationaal waarschuwen experts zelfs dat het aantal zelfdodingen tot 50% zou kunnen toenemen als gevolg van COVID-19.

"Minder gekend is dat de virusgedreven activatie van ons immuunsysteem ook rechtstreeks een impact heeft op ons brein, en dus op onze mentale gezondheid", vertelt Morrens. "Het virus kan ons létterlijk psychisch ziek maken, en bijvoorbeeld een depressie of psychose uitlokken."