"Voor het ogenblik zijn de prijzen bijzonder laag": De goedkopere energiefactuur uitgelegd

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
We zitten met z'n allen meer thuis door de coronamaatregelen en we verbruiken dus meer energie, maar toch ligt de prijs van elektriciteit en aardgas bijzonder laag. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis en met de zachte winter.

"Door de zachte winter zijn er lage prijzen voor zowel aardgas als elektriciteit. Elektriciteit wordt voor een stuk ook opgewekt met aardgas, dat vertaalt zich dus door in de elektriciteitsprijs", licht Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij VREG, toe tegenover Redactie24.

"Voor het ogenblik zijn de prijzen bijzonder laag. Dat wordt voor een stuk mee veroorzaakt door de lage vraag naar elektriciteit en aardgas als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven draaien op een lager pitje dan normaal en dat heeft een effect op de vraag."

"Mensen zijn wel meer thuis en dus verbruiken gezinnen iets meer als het koud is, maar dat is de laatste tijd ook niet het geval. De stijging van het verbruik bij de gezinnen is niet zo hoog als de daling bij de bedrijven. De coronacrisis heeft een negatief effect op de vraag en dat helpt de prijs laag te houden."

Dirk Van Evercooren wijst er ook op dat het de moeite loont om prijzen te vergelijken, zeker voor mensen die al een jaar of langer een energiecontract hebben lopen.