Ouders vinden het vreselijk: "Onze Myrthe (10) is nergens welkom"

door: STS
Afbeelding bron: ATV
De ouders van een 10-jarig meisje uit Merksem zitten met de handen in het haar. Noch op school, noch in de noodopvang is het kind momenteel welkom.

Myrthe leidt aan het syndroom van Rett, een erfelijke aandoening van de hersenen. Ze heeft daardoor een mentale leeftijd van een kind van 6 maanden. Haar ouders kunnen haar begrippen als social distancing daardoor niet uitleggen.

Myrthe gaat naar de Leerexpert in Brasschaat, een school in het Bijzonder Onderwijs, maar door de richtlijnen omtrent het coronavirus, is ze er niet welkom.

"Zij spuwt voornamelijk, en daar ligt het probleem. De school heeft richtlijnen uitgeschreven qua opvang voor de komende maanden, waarin staat dat ze de hoest- en nieshygiëne moet respecteren en geen lichaamsvocht mag verliezen op die manier. Maar wij kunnen haar niet uitleggen hoe ze op de juiste manier moet hoesten of niezen", vertelde haar moeder tegen ATV.

Handenvol geld

"Wij zijn gescheiden, alleenstaande ouders en moeten terug gaan werken. We vinden geen opvang tot 31 augustus en privé-opvang, zoals de school voorstelt, kost handenvol geld. Kunnen de medewerkers dan niet zorgen voor beschermingsmateriaal?"

"Veiligheid voor alles, dat begrijp ik. Wij willen ook niet dat onze dochter besmet geraakt, ze heeft zwakke luchtwegen. Maar we staan met onze rug tegen de muur en ik voel me op straat gezet. Ik vind het jammer dan kinderen op dat vlak geweerd worden", aldus de moeder van Myrthe.