Viroloog gaat in tegen Maggie De Block: “Het klopt gewoon niet dat het op die manier gaat”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Emmanuel André liet via een tweet aan Maggie De Block weten dat hij het niet eens is met de beslissing dat er bij artsen nog niet uitgebreid kan getest worden op het coronavirus.

Viroloog Emmanuel André opende de debatten op Twitter en nuanceerde achteraf zijn verhaal. “Dat bedrijven onder bepaalde voorwaarden testen kunnen aanbieden, daar kunnen we over discussiëren, het maakt deel uit van het herstel van vertrouwen tussen werkgever en werknemer. Maar wat we niet begrijpen, is dat bedrijven die toestemming krijgen voor artsen”, klinkt het bij de Waalse viroloog.

En aantallen zijn volgens André geen probleem. “Qua voorraden hebben we een gigantische capaciteit. Het is eerder een probleem van autorisatie en terugbetaling van tests. We zitten nog steeds in een situatie waarin tests die door artsen zijn uitgevoerd niet kunnen worden terugbetaald.”

Testen is de enige oplossing om het virus uit te roeien volgens de viroloog. “Meer testen betekent meegaan in een logica van preventie. Hoe meer we testen, hoe meer we toekomstige besmettingen voorkomen. Zo kunnen we evolueren naar een uitroeiingslogica door te testen totdat we de laatste gevallen hebben gevonden. We hebben de middelen om die richting uit te gaan, dus we moeten de kans grijpen, vooral omdat het virus momenteel bijzonder weinig circuleert. Dit is een unieke kans om zeer agressief te zijn tegen het virus."

Enkele uren later reageerde minister De Block op Twitter dat er een oplossing komt.