Krijgt België rellen zoals in Amerika? "De kiemen zijn er, door racisme"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Jessika Soors, Kamerlid voor Groen, trekt aan de alarmbel: racisme blijft volgens haar een groot probleem in onze samenleving.

"Als samenleving zijn we zelfs na zoveel jaar er nog niet in geslaagd om een klimaat te creëren waarin iedereen zich veilig kan voelen en zichzelf kan zijn en racisme nog steeds kan gedijen", schrijft Soors in een column voor Knack.

"De toestand in België is gelukkig nog niet zo erg als de rellen die in de Verenigde Staten zijn uitgebroken naar aanleiding van de dood van George Floyd, maar de kiemen zijn er."

"Waarom worden Belgen van de vierde generatie nog steeds allochtoon genoemd? Waarom zijn onze instellingen en machtsstructuren nog steeds grotendeels wit? Waarom komen partijen als Vlaams Belang ongestoord weg met de dagelijkse haat die ze aanwakkeren? Elk debat over structureel racisme in onze samenleving lijkt gereduceerd te worden tot een conflict van rechts versus links, terwijl het een woekerend probleem is dat maar niet uitgeroeid geraakt en een hypotheek legt op de hele samenleving."

"Gelijke rechten voor iedereen zijn geen luxe, maar een absoluut minimum voor ieders vrijheid en ieders veiligheid. Tegen racisme zijn is niet voldoende, het is van levensbelang om ons er actief tegen te verzetten. Zolang wij nog kunnen ademen, moeten we de longen uit ons lijf roepen tegen racisme", besluit Soors.