Ongerustheid over een BeNeLiga is er groot: “Helft van de clubs valt uit de boot”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De plannen voor een BeNeLiga zouden concreter dan ooit zijn. In Nederland leeft het verhaal enorm en ontdekten ze dat er zelfs al een logo klaar staat.

In Nederland is de vraag groot naar een gezamenlijke competitie met België, zeker na de coronacrisis. "We merken dat de clubs in Nederland voorzichtig zijn om voor hun mening uit te komen”, zegt de Nederlandse commentator Arno Vermeulen aan VTM Nieuws.” Ze willen meer informatie, daar snakken ze naar. Maar het Nederlandse voetbal is in nood. De voetbalbond heeft al laten weten aan de politiek dat ze minimaal 140 miljoen euro nodig heeft. De voetbalwereld heeft een deltaplan gemaakt in Nederland."

Maar de komst van een BeNeLiga is niet voor iedereen goed nieuws. "Als er een moment is om daar naar te kijken, dan is het nu wel. Voor een aantal clubs kan het interessant zijn, al heerst er ook achterdocht. Er zouden tien Eredivisie-clubs aan de BeNeLiga mogen deelnemen, maar dat betekent dat er ook acht clubs uit de boot vallen. Iedereen denkt aan zijn eigen hachje. Voor veel clubs is zo’n BeNeLiga gewoon niet interessant."

De clubs zitten met veel onzekerheid en dat zou bij de teams uit de Jupiler Pro League ook niet anders zijn als het zover komt. "Stel: we krijgen een BeNeLiga en in de nationale competitie wordt Sparta kampioen. Neen, daar loopt Nederland geen polonaise voor, hoor. Een aantal clubs - Ajax, PSV, Feyenoord en AZ - zijn zeker van hun stekje. Maar er zijn ook andere clubs, regionale clubs zoals Heracles, PEC Zwolle of Emmen, die beseffen dat ze op het achterplan zullen komen. De clubs zitten nog niet op één lijn. Al is het plan wel concreter dan ooit."