Steven Van Gucht: “Ben bevreesd als ik dat allemaal zie gebeuren”

door: PMN
Er zijn voorlopig geen persconferenties meer over het coronavirus. Laat ons ook hopen dat dit niet meer nodig zal zijn.

“Het stoppen met de persconferentie zat al in de planning van de exitstrategie. De bedoeling was van dagelijks naar wekelijks en dan daarna niet meer. Het was niet de bedoeling om te laten uitschijnen dat het voorbij is. De krokodil ligt nog altijd in het water”, legt Steven Van Gucht uit bij Terzake.

“We hebben van iedereen een viroloog gemaakt. De mensen zijn op de hoogte van de risico’s. De verantwoordelijkheid ligt bij de burger nu. Als we nu moeten bijsturen, dan komen er opnieuw persconferenties. Dat zou geen goed teken zijn.”

“Ik heb afgelopen weekend taferelen gezien waarbij ik dacht dat ze wel met heel veel aan een tafel zitten. Wanneer er dan een paar pintjes gedronken worden gaat het er wat losser aan toe. We moeten voorzichtig blijven. Het virus heeft niet veel nodig om opnieuw uit te breken. Ik ben daar wel bevreesd voor.”

Ziekenhuisopnames
“We gaan niet stoppen met communiceren. De cijfers worden bijna dagelijks gepubliceerd. Ik blijf ook beschikbaar als woordvoerder. Daar stop ik niet mee. Ik ga wel op reis gaan, denk ik. Dat zal dan naar de Alpen zijn om te gaan wandelen.”

“Als we opnieuw naar een lockdown gaan, kunnen we dat wel op een andere manier doen. We mogen alleenstaanden ook niet meer zolang isoleren. Het allerbelangrijkste cijfer zijn de hospitaalopnames. Als die opnieuw omhoog zijn, zou dat wel een alarm zijn.”