Deze gemeente wil drastisch ingrijpen: “Geen Koning Leopold II-laan meer”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De standbeelden van koning Leopold II worden aangevallen. De vreselijke daden van de vorst in Congo werden opnieuw tegen het licht gehouden nadat de protesten tegen racisme zijn uitgebroken.

Alle politieke partijen zijn het er over eens dat koning Filip zijn excuses moet aanbieden van wat één van zijn voorvaderen gedaan heeft. Het zou ook kunnen dat alle standbeelden van koning Leopold II uit het straatbeeld verdwijnen.

En in de Limburgse gemeente Leopoldsburg wil men nog een stap verder gaan. Burgemeester Marleen Kauffmann wil geen Koning Leopold II-laan meer in haar gemeente. 

Kaufmann diende al een verzoek bij Defensie in om de straatnaam te mogen wijzigen. “En half jaar geleden hebben we die vraag ook al eens gehad”, citeert VRTNWS waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann (CD&V) in Het Belang van Limburg. 

“Toen is de kwestie weggeëbd. De laatste weken leeft het opnieuw. Vooral afgelopen weekend ben ik er veel op aangesproken, en is de vraag om die straatnaam te wijzigen vaak gekomen.”

“De straat ligt op militair domein. Gisteren hebben we dan ook contact opgenomen met de kampcommandant. Zij nemen vandaag contact op met Defensie. We gaan zeker met hen in overleg, en niet zomaar een straatnaam wijzigen zonder hun medeweten. Uiteindelijk is het wel de gemeente die bevoegd is voor het bepalen, wijzigen of zelfs verwijderen van straatnamen."