Geen voorrang voor Oekraïners op sociale woning: "Sommigen staan al 10 jaar op wachtlijst"

door: MRO
oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne
Afbeelding bron: Photonews

De burgemeester van Leopoldsburg, Marleen Kauffman, vindt dat Oekraïense vluchtelingen geen voorrang mogen krijgen op een sociale woning waar andere mensen al jarenlang op aan het wachten zijn. Ze kunnen wel gehuisvest worden in woningen die tijdelijk leegstaan.

"Wij hebben het voorstel gekregen om een aantal woningen die in het patrimonium zijn opgenomen en leegstaan ter beschikking te stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Dat gaat om 6 woningen die nu leegstaan in afwachting van renovatie. Die kunnen voor een zestal maanden ter beschikking gesteld worden", stelt Marleen Kauffman in De Ochtend op Radio 1.

"Daarnaast gaat om ook enkele woningen ter beschikking stellen die normaliter wel voor gewone verhuur in aanmerking komen. Daar hebben we het moeilijk mee omdat we op dit moment heel veel mensen hebben die 8  tot 10 jaar op een wachtlijst staan voor een sociale woning en die mensen worden door deze maatregel achteruit geschoven."

"Woningen die nu vrijkomen voor mensen die nu op nummer 1 of 2 staan op een wachtlijst en die daar al vele jaren naar uitkijken, en die woningen tijdelijk eerst aan Oekraïense vluchtelingen geven, vinden we een brug te ver."