Leerlingen GO! vervroegd op vakantie: Minister Weyts reageert furieus

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Voor het Gemeenschapsonderwijs kan het geen kwaad dat leerlingen vroeger op vakantie vertrekken en daar online hun lessen volgen.

Traditiegetrouw zijn de laatste weken van juni voorbehouden voor evaluatie van de leerlingen, maar nu er op veel plaatsen geen examens zijn, maakt het Gemeenschapsonderwijs er geen probleem van dat ouders en leerlingen vroeger op vakantie vertrekken omdat zij niet meer fysiek op school aanwezig moeten zijn.

Minister van Onderwijs Ben Weyts kan alvast niet lachen met het voorstel, hij wil dat er tot de laatste dag les gegeven wordt. “Ik zit in met de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen”, zegt hij bij VTM Nieuws. “Het kan niet dat leerlingen op 1 september toekomen met een leerachterstand.”

De redering van het GO! kan hij dan ook niet volgen. "We hebben alle scholen de mogelijkheid gegeven om deliberaties en proclamaties in juli te organiseren, zodat zij tot de allerlaatste dag van juni kunnen lesgeven, lesgeven, en nog eens lesgeven", zegt Weyts nog.

Ook het Katholiek Onderwijs vindt het geen goed idee om leerlingen vroeger op vakantie te laten vertrekken. "Ook wij zijn er absoluut geen voorstander van om kinderen al voor het eind van het schooljaar op reis te laten vertrekken. Bijna al onze scholen organiseren onderwijsactiviteiten of examens tot op de allerlaatste dag, om de resterende tijd van het schooljaar zo nuttig mogelijk in te vullen", reageert Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs.

Het Gemeenschapsonderwijs reageert dat ze niet kunnen controleren of de leerlingen ook effectief online de lessen volgen. "Ouders moeten zelf die afweging maken. Als de school beslist om leerlingen niet meer naar hun gebouwen te halen, kan op reis gaan voor ons perfect. Zolang de kinderen de voorziene onderwijsactiviteiten maar uitoefenen. De plaats waar ze dat doen, is voor ons niet belangrijk", zegt woordvoerster Nathalie Jennes van het GO!.