Columnist gaat heel ver: “Het voetbal heeft geen publiek meer nodig”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Columnist Nico Dijkshoorn komt in zijn wekelijkse opinie tot het besluit dat voetbal geen publiek nodig heeft.

Hij vindt het vooral heel jammer dat er bij ons niet meer gevoetbald wordt, in tegenstelling tot veel andere landen. “Als het er echt op aankomt, blijkt pas hoe verenigd Europa nu werkelijk is”, schrijft Nico Dijkshoorn in zijn column in Het Nieuwsblad. “Er hoeft maar een wolk corona langs te waaien en iedereen kruipt snel in zijn eigen hut. Dat is – het zal eens niet – het duidelijkst te zien in de voetbalwereld. Een bedrijfstak die, als het er echt op aankomt, lijkt te worden geleid door wilsonbekwamen, vroegtijdige schoolverlaters, narcisten en graaiers.”

De beslissing om niet meer te voetballen is volgens Dijkshoorn dan ook veel te vroeg genomen. “In Nederland en België wordt niet meer gevoetbald dit seizoen. In Spanje, Engeland, Duitsland, Italië en Polen wordt wel gevoetbald. In alle landen waar de wedstrijden zonder publiek op de televisie worden uitgezonden, worden kijkcijferrecords gebroken. Er is maar één conclusie mogelijk: Nederland en België hebben zitten slapen en zich letterlijk laten regeren door angst.”

Voor Dijkshoorn is er ook nog iets erg opvallen bij hem. “En dan nu het wonderbaarlijke nieuws: ik mis het publiek niet. In een aantal columns heb ik hier uitgebreid geschreven over de supporters. Dat voetballen zonder supporters hetzelfde is als Jezus zonder publiek in de kerk. Dat u, de lezende liefhebber, de kurk bent waarop het voetbal drijft. Ik heb u hier proberen te overtuigen met emotionele verhalen. Over vaders en zonen die hand in hand naar het stadion lopen. Over jongetjes van twaalf jaar, die in 2056 geëmotioneerd het programmaboekje van een wedstrijd uit 2019 doorbladeren.”

Iedereen is vervangbaar, ook het publiek als we Dijkshoorn mogen geloven. “Ik zat ernaast. Het maakt niets uit. U kunt worden gemist als kiespijn. U bent vervangen door een applausband. Zo eenvoudig blijkt het te zijn. Je laat twee teams tegen elkaar voetballen in een verlaten stadion, je zet de voetbalgeluiden uit – de voet tegen een natte bal, het gescheld op elkaar – en je vervangt dat door in de uitzending gemixt gejuich van vier jaar geleden.”