We keren de logica om: “Feestje gehad met meer dan tien en niemand geraakte besmet”

door: BVDO
De komende dagen wordt het in ons land bijzonder warm met de aangekondigde hittegolf, maar dat zal wellicht geen invloed hebben op de sterkte van het coronavirus.

Het griepvirus verdwijnt normaal heel snel als het warmer wordt, maar dat geldt niet voor het coronavirus. "Momenteel verliest het coronavirus niets van zijn kracht", zegt epidemioloog Pierre Van Damme van de Antwerpse universiteit op Radio 2. "Het virus is zelfs in een zeer actieve fase in Afrika en Latijns-Amerika. Plekken met veel warmte, zon en UV-stralen. Het coronavirus trekt zich niets aan van al die factoren en is dus allesbehalve een klassieke griep. Dat bewijst ook de recente uitbraak in Duitsland in zogezegde ideale weersomstandigheden."

Van Damme waarschuwt dan ook voor de nonchalance waarmee we nu bezig zijn. "Voor velen lijkt het alsof onze lakse houding beloond wordt. Mensen denken: we hebben een feestje gehad met meer dan tien en niemand geraakte besmet. Maar de goede coronacijfers zijn er net dankzij de maatregelen. Laten we die logica niet omkeren. Het virus is nog steeds onder ons. We moeten superverspreidende situaties vermijden. Als één iemand op een terras COVID-19 heeft, is het virus opnieuw vertrokken.”

Vooral jongeren moeten volgens Van Damme aangesproken worden om zich in te houden dezer dagen. "Ik begrijp dat het voor jongeren verleidelijk is om met dit goede weer na de examens te vieren. Maar we moeten hen sensibiliseren dat toestanden zoals afgelopen weekend niet meer kunnen. Daarom roep ik iedereen op om na te denken over een creatieve en veilige manier om feest te vieren zonder anderen en zichzelf in gevaar te brengen."