Steven Van Gucht geeft belangrijke raad voor wie met boodschappen thuiskomt

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Heel wat mensen stellen zich vragen of we besmet kunnen geraken van boodschappen die we meebrengen vanuit de supermarkt.

Het is je ook wel al opgevallen, hoe voorzichtig heel veel mensen door een supermarkt wandelen. Bovendien kijken we ook allemaal argwanend naar iemand die bepaalde producten in de handen neemt en dan terug in het rek legt. Toch lijkt die vrees niet zo nodig als we misschien wel denken.

Viroloog Steven Van Gucht helpt ons op weg. "Als je bang bent, dan is het beter om je boodschappen eventjes bloot te stellen aan zonlicht, maar eerlijk gezegd is het risico om besmet te worden door producten die uit de winkel komen voor mij extreem laag. Dat is het minste van mijn zorgen."

Het virus kan niet tegen licht en tijd. "Dit virus wordt vooral verspreid door nauw contact, vooral binnenshuis. Buiten is er altijd een beetje wind die het virus verdunt. Als je ook de tijd neemt na het doen van je boodschappen, dan gaat het virus ook weg. Een half uur lang met iemand praten of ze een uur lang op de tafel zetten moet voldoende zijn."