Erika Vlieghe spreekt premier Wilmès tegen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De Nationale Veiligheidsraad zat woensdag samen en er werd uitgekeken naar het besluit over het dragen van mondmaskers. Dit wordt uiteindelijk niet verplicht in winkels en daar komt toch heel wat kritiek op.

Premier Wilmès vertelde dat de experten hun mening over het verplichten van mondmaskers in winkels hebben bijgesteld, maar dit is niet correct volgens de voorzitter van de GEES, Erika Vlieghe

"Dat is niet helemaal een juiste verwoording van de premier. Ik heb in een interview maandag gezegd dat we het mondmasker meer moeten promoten. Wat wil dat dan zeggen, verplichten of niet?", aldus Erika Vlieghe bij Terzake.

" Marc Van Ranst heeft daar ook een duidelijk standpunt over de wereld ingestuurd. Wij zijn altijd voor duidelijke maatregelen, maar je moet daar met iedereen een draagvlak voor hebben. Er was discussie over de timing en er zijn argumenten voor en tegen."

Nuance in de omschrijving

"Uiteindelijk hebben we nuance aangebracht in de omschrijving van ons advies. Als we een nieuwe toename van het virus zien, is een mondmasker zeker noodzakelijk."

"Als experten proberen wij altijd wat op de rem te staan. Iedereen verdedigt zijn eigen terrein. Wij proberen zoveel als mogelijk de epidemiologische veiligheid te verdedigen, maar je hebt natuurlijk ook maatschappelijke realiteiten en dat moet met elkaar in evenwicht zijn."