Di Rupo boos om deze uitspraak: 'Wallonië is afhankelijk van transfers uit Vlaanderen'

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Elio Di Rupo is boos. De minister-president van de van de Waalse regering pikt de uitspraken niet die de gouverneur van de Nationale Bank over Wallonië doet.

In een interview dat werd gepubliceerd op de website van UCLouvain stelt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, dat Wallonië aanleunt bij een communistisch regime en afhankelijk is van transfers uit Vlaanderen.

"Vandaag de dag hebben we een probleem van institutionele spanningen en een economische structuur in het zuiden van het land die afhankelijk is van transfers vanuit Vlaanderen. We zitten waarschijnlijk op 70% openbare uitgaven in Wallonië voor 2021- 2022. Dit betekent dat we dichter bij een communistisch regime staan dan bij een neoliberaal regime dat door sommigen wordt ontkend", aldus Wunsch.

Gouverneur Nationale Bank moet geen waardeoordeel vellen

Elio Di Rupo is absoluut niet blij met deze uitspraken. "Als dergelijke uitspraken inderdaad zijn gedaan, zijn ze fundamenteel verkeerd en verontrustend omdat ze gedeaan worden door een persoon in die positie. De gouverneur van de Nationale Bank staat ten dienste van zijn land, met inbegrip van de drie gewesten."

"Hij is hier niet om waardeoordelen te vellen of ongegronde uitspraken te doen. Van een gouverneur wordt verwacht dat hij serieus, omzichtig en terughoudend te werk gaat en geen schandelijk en kwaadwillig taalgebruik ten aanzien van openbare instellingen hanteert", aldus Di Rupo.