Boze Joachim Coens neemt drastische beslissing over regeringsvorming

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
CD&V-voorzitter Joachim Coens wil dat het vertrouwen tussen de partijen hersteld wordt voor er verder wordt gewerkt. Hij heeft de geplande onderhandelingsgesprekken met Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR), alsook een gesprek met Sp.a-voorzitter Conner Rousseau, geschrapt.

De Kamer zou donderdag stemmen over de versoepeling van de abortuswet, maar er was een akkoord tussen CD&V, Open Vld en MR om de stemming uit te stellen door het wetsvoorstel terug naar de commissie te sturen.

"We zitten in een globale economische crisis en de socio-economische relance is op dit moment het allerbelangrijkste. Dat mag niet doorkruist worden door zaken die voor de een of andere partij gevoelig liggen", verklaarde Coens op Radio 1.

Bouchez liet echter weten dat de Kamerleden die deel uitmaken van zijn partij, mochten stemmen over de abortuswet. Hoewel er een andere manier van uitstel gevonden werd, is er toch sprake van een vertrouwensbreuk, stelt Coens.

"Wij vragen het herstel van het vertrouwen tussen de onderhandelaars. Wat mij betreft is het niet mogelijk om onmiddellijk over te gaan tot het voortzetten van de formatiegesprekken. Er moet vertrouwen zijn dat we met elkaars gevoeligheden rekening houden. Pas dan kan je met anderen praten", aldus Coens.