Rampzalige vooruitzichten: "Alles uit de kast halen, of het land stort dit najaar in chaos"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, samen met Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) een van 'de drie koningen', vindt het spijtig dat Sp.a-voorzitter Conner Rousseau maandag een vergadering afzegde omdat hij eerst garanties wil. Lachaert hamert op het belang van een nieuwe regering, zeker indien dit najaar het coronavirus weer in alle hevigheid zou losbarsten.

"Ik denk dat dit een van de laatste kansen is om een meerderheidscoalitie tot stand te brengen", stelde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert tegenover de VRT.

Veel andere opties dan de 'Arizona-coalitie' ziet hij niet, wegens te ingewikkelde constructies. "Als het vandaag niet mogelijk is om inhoudelijk een akkoord te maken tussen socialisten en liberalen, met een heel redelijke tekst, en dat men zelfs niet komt luisteren, zie ik niet hoe we naar paars-groen of Vivaldi zouden moeten gaan."

Verkiezingen

Nieuwe verkiezingen zijn voor Lachaert geen optie. "Als we vandaag opnieuw spreken over quarantaine en lockdown, voor in het najaar misschien... In die context verkiezingen organiseren op een moment dat de Kamer niets meer kan beslissen, dat is echt heel gevaarlijk voor het land. Ik denk dat je de komende echt tijd alles uit de kast moet halen om een regering te hebben, of het land dreigt in chaos te storten."