Steven Van Gucht niet eens met Van Ranst: “Op deze manier is je vakantie wel veilig”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Marc Van Ranst raadt iedereen aan om niet te reizen en in eigen land te blijven. Opvallend is dat Steven Van Gucht dit mening niet deelt.

Volgens Steven Van Gucht kan je écht wel veilig door Europa reizen. “De leidraad: vermijd regio's met meer dan 20 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de jongste twee weken. Dat advies is gebaseerd op het principe: reizen kan, zolang het naar bestemmingen is waar de situatie vergelijkbaar is met de onze - of minder erg”, legt de viroloog uit in Het Laatste Nieuws.

"Respecteer in het buitenland dezelfde voorschriften als thuis. Met de tent door de bossen van Zweden trekken of aan je eigen bungalow aan een meertje je zelf gevangen vis barbecueën: weinig risico.” 

“Anders wordt het op de terrassen in hoofdstad Stockholm. Het is niet de bedoeling het nachtleven in te duiken of naar festivals te trekken, als die er al zouden zijn. Ook op vakantie geldt: vermijd grote massa's en respecteer de kleine bubbel."

Hotel in de bergen
Van Gucht zelf vertrekt ook op reis. Het is mogelijk om op een veilige manier binnen Europa op vakantie te gaan. Waar of hoe weet ik nog niet, maar wellicht wordt het een klein hotelletje ergens in de bergen.” 

“Ik zal vooraf ook nagaan hoe ze er met de regels omgaan - geen bomvolle buffetruimte voor mij. Ook in een grote kathedraal of op een terras met veel volk zal je me niét vinden. Mijn boodschap: ga op vakantie, maar doe het wel doordacht en met respect voor de maatregelen."