Huisartsen maken zich heel veel zorgen: "We geraken er niet met deze strategie"

door: MRO
Corona vaccin
Afbeelding bron: Photonews
Wanneer er het griepvirus in het najaar de kop opsteekt, kan dat voor heel wat problemen gaan zorgen. Er zal veel meer getest moeten worden op covid-19 en daar is men op dit moment absoluut nog niet klaar voor. Huisartsen zijn dan ook heel bezorgd en dringen aan op actie.

"Ik denk dat bij heel veel huisartsen de bezorgdheid leeft over wat het najaar zal brengen. We willen ons goed voorbereiden zodat we geen tweede keer moeten meemaken wat we nu hebben meegemaakt", stelt dokter Roel Van Giel, voorzitter van de Vereniging Vlaamse Huisartsen bij Terzake.

"We willen geen tweede lockdown, geen tweede keer de ziekenhuizen moeten sluiten, geen tweede keer alle niet-dringende zorg in de huisartsenpraktijk moeten sluiten."

"Om dat te kunnen doen, moeten we het op een andere manier aanpakken. In een gewoon griepseizoen heb je meer dan 70.000 patiënten per dag met luchtwegklachten. Volgens de definitie van vandaag moet je die allemaal testen."

"We doen vandaag 20.000 testen per dag, zelfs als we verdubbelen halen we dat niet. En dan hebben we enkel nog maar de patiënten getest die symptomen hebben, niet al de hoogrisicocontacten die opgespoord worden. We geraken daar dus niet met deze strategie."

"We moeten van deze periode gebruikmaken om de teststrategie bij te sturen naar een die ook bruikbaar is in het najaar. Dat is één van de vele bezorgdheden die bij ons leeft."