Torenhoge boetes voor wie nieuwe regels aan laars lapt: "Rekenen op burgerzin"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Belgische toeristen die zich niet houden aan de nieuwe regels die woensdag zijn opgesteld, riskeren torenhoge boetes.

Eerder vandaag werd beslist om voortaan met kleurcodes te gaan werken. Voor wie uit een groen gebied terugkeert, is er geen probleem. Wie uit een oranje gebied terugkeert, wordt aangeraden zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

Wie echter uit een rood gebied terugkeert, een gebied dat als een hoog risico beschouwd wordt door een plaatselijke heropflakkering van het coronavirus, moet verplicht een test laten afnemen bij de huisarts en verplicht in quarantaine gaan.

"We gaan een stap verder dan de adviezen die we op dat vlak gekregen hebben. We nemen meer voorzorgen", zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams parlement.

Burgerzin

Wie zich niet houdt aan de regels bij terugkeer uit een hoog risicogebied, riskeert een boetes van 200 euro tot 4.000 euro en zelfs een celstraf tot zes maanden. Toch zal dat moeilijk te controleren zijn voor wie met de wagen terugkeert uit een risicogebied. "Ik vind dat we beroep mogen doen op de mensen hun burgerzin", zei Beke op VTM.