Opvallend groot aantal reizigers komt uit rode zones: Dit zijn de cijfers

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Sinds begin deze maand moet iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland vertoefde vooraleer terug te keren het Passenger Locator Form invullen. En dat levert een schat aan informatie op.

Reizigers moeten op het formulier belangrijke informatie over hun trip invullen, waardoor de contact tracing gemakkelijker zou moeten verlopen. Tot vandaag werden al meer dan 200.000 formulieren doorgestuurd, wat toont dat de Belg dus goed op reis gaat in deze coronacrisis.

De ingevulde formulieren laten ook zien uit welke zones de reizigers komen. Het Nieuwsblad kon de cijfers inkijken. Zo zijn er dagelijks tussen de 1.500 en 2.000 reizigers die terugkeren uit rode zones. Zij moeten 14 dagen in quarantaine en zijn verplicht een coronatest te laten afnemen.

Per dag kwamen ook tussen de 7.000 en 9.000 mensen uit oranje zones ons land binnen. Zij worden aangeraden met hun huisarts contact opnemen, waarna die kan beslissen wat nodig is. Hoe een eventuele quarantaine gecontroleerd kan worden, is op dit moment nog niet geregeld.