Biostatisticus Geert Molenberghs over tweede coronagolf: “Dat is echt het breekpunt geweest”
De R-waarde geeft weer aan hoeveel andere personen een besmet persoon het virus doorgeeft. Een epidemie krimpt als het reproductiegetal onder de 1 zakt. Hoe staat België er momenteel voor?
“Bij ons in het instituut zien we in de cijfers dat de R-waarde van België rond de 1,5 schommelt. Vanaf de Vlaamse feestdag is de R-waarde omhoog geschoten. Dit was ook het geval in de andere Europese landen”, legt biostatisticus Geert Molenberghs Geert Molenberghs is biostatisticus aan de Universiteit van Hasselt en aan de KU Leuven.
Geert Molenberghs
Gevolg van heropening
“Eind mei zat het R-cijfer duidelijk onder de 1, wat goed was. In juni heeft het geflirt met 1 en op de Vlaamse feestdag is de waarde omhoog geschoten tot 1,5. Die dag is echt het breekpunt geweest.”
“Die verhoging is een gevolg van de heropeningen van zaken in juni. Wij waren extreem bezorgd toen de versoepelingen er kwamen, puur vanuit epidemiologisch standpunt.”
“Er zijn ook provinciale schommelingen. Zo zit Antwerpen nu op het nationale niveau van 1,5, Brussel op 1,7 en Limburg op 1,27.“
Goed nieuws voor West-Vlaanderen
Het is nu afwachten wat het effect zal zijn van de aangescherpte coronamaatregelen. “We gaan minstens een dag of tien moeten wachten om beweging in de cijfers te zien.”
“Het goede nieuws is dat in West-Vlaanderen al enkele dagen op rij de R-waarde behoorlijk naar beneden gaat. Men is daar heel voorzichtig en dat geeft resultaat. Voor we mogen concluderen dat de maatregelen werken moeten we het resultaat echter op bredere schaal zien.”