Belangrijke waarschuwing voor wie Android-smartphone gebruikt: “Hackers luisteren mee”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Onderzoekers van Check Point hebben alarmerend nieuws. Ze hebben meer dan 400 kwetsbaarheden vastgesteld bij een chip die gebruikt wordt bij 40% van alle smartphones.

De meeste gebruikers werken met een Android smartphone. En net bij die toestellen is de ontrustwekkende ontdekking gedaan. Onderzoekers ontdekten meer dan 400 kwetsbaarheiden bij Snapdragon Digital Signal Processor (DSP) chip van Qualcomm. Dat meldt ‘The Mirror’.

De chip wordt gebruikt in 40% van alle smartphones ter wereld. Het gaat om toestellen van Google, Samsung, LG, Xiaomi en OnePlus. Hackers kunnen op een relatief makkelijke manier je smartphone aanvallen en er gevaarlijke malware op installeren.

Gesprekken meeluisteren

De hackers kunnen dan uw foto’s bekijken. Ze kunnen ook je video’s bekijken, gesprekken meeluisteren en ook je GPS-gegevens bespioneren. Het enige wat de hackers moeten doen is de gebruiker overtuigen om een bepaalde app te installeren.

Qualcomm heeft gelukkig een oplossing gevonden voor het probleem. Yaniv Balmas, hoofd van Cyber Research op Check Point, zegt dat de gevolgen niet min zijn. “Honderden miljoenen gebruikers zijn blootgesteld aan dit veiligheidsrisico”, zegt hij.

“Je kan zelfs al je gegevens verliezen. Gelukkig hebben we het probleem kunnen vaststellen en oplossen. Al gaan we er wel vanuit dat het maanden zelfs jaren kan duren vooraleer alles opgelost is.”