Ongeziene doorbraak in kankeronderzoek: "Zo kunnen we levens redden"

bron: Independent, AP
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De manier waarop artsen onderzoeken of je kanker hebt, zal helemaal veranderen nu wetenschappers een enorme doorbraak bereikt hebben.

Wetenschappers hebben een eenvoudige bloedtest ontwikkeld die genmutaties opspoort en zo kanker kan vaststellen nog voor de symptomen van de ziekte er zijn, bijvoorbeeld een knobbeltje. Ook het type kanker kan geïdentificeerd worden met deze test.

Specifiek analyseert het CancerSEEK-onderzoek de waarden van acht eiwitten die bij kankerpatiënten vrijkomen. Daarbovenop wordt naar mutaties gezocht die op kanker kunnen wijzen. “Dit is een grote stap richting vroegdetectie van de ziekte, waarmee we uiteindelijk levens zullen redden", aldus professor oncologie Bert Vogelstein.

De nieuwe bloedtest is erg succesvol. Zo werd met de nieuwe test in 70% van de gevallen kanker opgespoord. Bij eierstokkanker was dat 98%, bij borstkanker 33%. De artsen vinden de CancerSEEK erg veelbelovend omdat die kanker in een vroeg stadium kan opsporen nog voor er symptomen opduiken. Voor een aantal kankers is dat van cruciaal belang, waaronder pancreaskanker waarbij amper symptomen vertoond worden.