Veel kritiek op Albert Heijn: Dit doen ze met hun groenten “en dat is nergens voor nodig”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Wie naar Albert Heijn gaat winkelen zal het al wel opgemerkt hebben. De wortelen, paprika's, aubergines of komkommers liggen op dit moment afzonderlijk in de rekken en in plastic ingepakt.

Dat is heel vreemd want Europa werkt aan een voorstel om plastic tasjes en verpakking te belasten en milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) aandringt om niet-herbruikbare plastic zakjes te verbieden.

Maar bij Albert Heijn zeggen ze hun redenen te hebben. "Het komt de versheid ten goede", zegt woordvoerder van AH België Sally Herygers in Het Laatste Nieuws. 

"Om te beschermen"
"Sommige producten zijn op bepaalde momenten van het jaar sterk genoeg qua houdbaarheid om los te verkopen, maar op andere tijdstippen worden ze ingevoerd uit het buitenland. Dan worden ze verpakt om te beschermen tijdens het transport én om ze langer vers te houden.” 

"Dan wel ingepakt en dan niet"
“Zo kan het dus dat een komkommer de ene helft van het jaar niet en de andere helft wel in een plastiekje zit. In deze winterperiode zijn ook de groene en gele paprika's, komkommers en aubergines ingepakt."

Open en bloot
Nochtans liggen in veel andere supermarkten de groenten gewoon open en bloot in het rek. "Tuinbouwers oogsten die groenten in de voormiddag, in de loop van de dag gaan ze naar de veiling en de volgende dag al worden ze naar de supermarktvestigingen getransporteerd.” 

"Zou mij verbazen"
“In tegenstelling tot kleinere kruidenierszaken gaat in de supermarkten alles zo snel, ook de verkoop, dat het me sterk zou verbazen mocht de versheid zonder plastic minder zou zijn”, klinkt het kritisch bij Bart Nicolaï van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten.