VTM

Karen Damen bedolven onder zware kritiek

bron: De Standaard
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Karen Damen gaat momenteel gebukt onder de stormloop van kritiek die ze over zich heen krijgt. De kritiek komt voornamelijk op haar programma 'Karen maakt een plaat'.

'Er is vooral te zien hoe anderen een plaat maken, voor haar', klinkt het. Ze weet zelfs nog niet in welke taal ze gaat zingen of in welk genre. Daarom krijgt ze een stormloop van kritiek over zich heen, omdat alles voor haar beslist wordt, en zij zelf niet veel hoeft te doen voor haar plaat.

Daan Stuyven zegt dat alle kritiek een typisch Belgisch fenomeen is. "Als je in Frankrijk zegt dat je zingt, is de volgende vraag ­altijd: ben je een artiest of een ­vertolker? Schrijf je je nummers zelf of interpreteer je die van anderen?", aldus Daan. "Muziek vertolken is daar niet minderwaardig. Bij ons ligt dat anders. Veel iconische muziek is nochtans niet geschreven door de persoon die ze zingt."

Muziekmanager Bob Savenberg is het daarmee eens. "Kijk naar Frank Sinatra en Elvis Presley. Nooit iets zelf geschreven, maar hun interpretatie heeft van die muziek wel klassiekers gemaakt." 

Maar in eerste instantie is 'Karen maakt een plaat', ook een tv-programma. Als Karen meteen alles zou weten, valt er niets meer te vertellen. 

Ingehuurd
Zanger en tv-maker Stijn Meuris heeft een andere kijk op de zaak. "De plaat van Damen past perfect in de 360-gradenaanpak van zo'n commerciële zender. De muziek is een bijproduct. 

"In de VS ­gebeurt het voortdurend: meisjes met een leuk stemmetje en veel volgers op Instagram gaan plaatjes maken. Dan staan ze plots achter een microfoon nummers in te zingen. En de muziek? Die ís er gewoon."

"­Alles wordt op sociale media in beeld gebracht, behalve het creatieve proces. De mensen die de muziek gemaakt hebben, zijn ingehuurd en blijven buiten beeld. Sterker: ze hebben elkaar vaak niet eens ontmoet. Voor mij, en dat is wellicht eigen aan mijn generatie, moet muziek in het repetitiekot ontstaan. Dan ontstaat een creatief proces van weken, waarbij alle groepsleden een inbreng hebben. Dat is blijkbaar geen must meer. "