Geen thuiswerkalarm, David Dehenauw reageert op kritiek

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De avondspits vrijdagavond was er één van grote chaos. Een recordspits werd het met 500 kilometer file en 130 geschrapte vluchten. Nu een thuisalarm eigenlijk wél wenselijk was, werd het ditmaal niet afgekondigd. De kritiek is niet mals. Onder meer mobiliteitsorganisatie Touring haalt hard uit.

Op 8 februari gaf het KMI code oranje en kondigde Minister van Werk Kris Peeters het thuisalarm af. Hij raadde dus iedereen aan om thuis te werken. Wat bleek een dag later? De overlast viel zeer goed mee omdat de sneeuw later viel dan verwacht. Achteraf volgde veel kritiek op dat zogenaamde thuisalarm.

Gisteren voorspelde het KMI opnieuw sneeuw, aanvriezende regen en gladde wegen. Toch hield de KMI het ditmaal op code geel, met in het achterhoofd code oranje. Om 10 uur - wanneer iedereen op het werk zit - schaalt het KMI het risico op. 's Avonds staat er een file van in totaal 500 kilometer. 

"Omdat het KMI donderdagavond code geel aanhield, leek een thuiswerkalarm niet nodig", zegt Peeters' woordvoerster Miet Deckers. "We zijn dat systeem bovendien nog aan het uitrollen. Het moet voor werknemers en werkgevers duidelijk zijn wat het thuiswerkalarm inhoudt."

KMI

"De vorige keer kregen we kritiek op het alarm", zegt KMI-weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws. "Werkgevers zeiden: het is niet aan de minister of het KMI om te beslissen of personeel thuiswerkt. Daar hebben ze gelijk in."

"Daarom leek het ons zowel bij code geel als bij code oranje niet verstandig om weer een thuiswerkalarm af te kondigen. We hebben donderdagavond trouwens tegen het kabinet gezegd dat het mogelijk was dat het niveau van geel naar oranje (de limiet om het thuiswerkalarm af te kondigen, red.) zou gaan." 

Zware kritiek

Mobiliteitsorganisatie Touring is erg boos. "Iedereen wist dat er slecht weer op komst was. We weten ook dat net meer mensen de auto nemen als het erg koud is. Is het nu echt zo moeilijk om voorbereid te zijn?", reageert woordvoerder Lorenzo Stefani.

Volgens hem had het thuiswerkalarm ditmaal absoluut afgekondigd moeten worden. "Of moet het verkeer telkens vastlopen als er één centimeter sneeuw valt? Thuiswerken aanraden was duidelijk beter geweest dan mensen de weg op te sturen."