Code geel voor infecties aan de luchtwegen: "Deze maatregelen in acht nemen"

door: STS
Corona - ziek - hoesten - niezen
Afbeelding bron: pexels

De Risk Management Group laat weten dat het epidemiologisch beheersniveau voor luchtweginfecties is verhoogd. We bevinden ons niet langer in code groen, maar in code geel.

Deze beslissing van de Risk Management Group (RMG) volgt het advies van de Risk Assessment Group, die het risico beoordeelt en kleurcodes gebruikt om het niveau van bedreiging weer te geven.

Bij code groen is er een zeer lage circulatie van respiratoire pathogenen (ziektekiemen). De druk op zorginstellingen is onder controle.

Bij code geel is er een toename van de circulatie van respiratoire pathogenen, maar de druk op het zorgsysteem blijft nog onder controle.

"Om het risico op het verdere verspreiden van infecties van de luchtwegen te beperken, is het essentieel om de gekende basis hygiënemaatregelen in acht te nemen", zegt de RMG.

  • Was regelmatig je handen met water en zeep

  • Ventileer binnenruimten

  • Als je niest of hoest, gebruik dan een zakdoek voor eenmalig gebruik of nies in je elleboog

  • Blijf thuis als je ziek bent

  • Zolang je symptomen hebt, draag je een masker en behoud je afstand (1,5 meter), zeker bij contact met zorgpersoneel en met risicopersonen.

Griep en COVID-19

"In aanvulling op deze maatregelen is het belangrijk om je te laten vaccineren tegen griep en COVID-19, vooral als je ouder bent dan 65 jaar of als je tot een risicogroep behoort. Je arts of apotheker kan je hierover raad geven."