Discussie over gewerkte jaren voor minimumpensioen: "Zoveel jaar is rechtvaardige maatstaf"

door: STS
Bejaard - pensioen - geld
Afbeelding bron: Shutterstock/Matej Kastelic

Open Vld wil dat mensen effectief minstens 20 jaar werken voor ze het recht verwerven op een minimumpensioen. "Dat is een rechtvaardige maatstaf", luidt het.

En Vlaams Belang wil - rekening houdend met de inflatie - dat het minimumpensioen wordt opgetrokken (tot 1.650 euro), maar na 40 jaar werken.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Hoeveel jaar vind jij dat iemand gewerkt moet hebben om recht te hebben op een minimumpensioen?"

"Iedereen 40 jaar werken, ongeacht de leeftijd waarop begonnen wordt. Simpel toch", stelt Marc.

"Heel simpel en eerlijk: ieder zijn pensioen in verhouding tot wat hij of zij heeft afgedragen", vindt Filip.

"Geef 500 euro per tien jaar effectief gewerkt. Voor een volle loopbaan van 40 jaar kom je aan 2.000 euro. En wie langer wil werken, kan nog meer verwerven", stelt Werner voor.

"30 jaar, veel mensen hebben niet veel meer dan het minimum en hebben er 42 jaar voor moeten werken en ook afgedragen voor hun pensioen", schrijft Ingrid.

"Hoeveel krijgen er maar niet het minimumpensioen na 45 jaar werken? En hoeveel krijgen er pensioen zonder werken? Begin maar eens met deze onrechtvaardigheid het land uit te krijgen", vindt Christine.

"40 jaar is meer dan genoeg. En zet de profiteurs maar eens aan het werk", vindt Staf.

"Van 18 tot 55 jaar als werkende handenarbeider. Bureelmensen tot 65 jaar", stelt Nico voor.

"Minimum 40 jaar werken en anders geen pensioen. Tenzij men niet kan werken door ziekte of invaliditeit", is Johny van mening.

"Eerlijk verdelen in verhouding dat je gewerkt hebt. Ook een pensioen aangepast aan de zwaarte van het werk dat je hebt verricht", stelt Emmy voor.

"Ik vind dat mensen die van jongs af aan gewerkt hebben, met een zwaar beroep, op hun 50ste met pensioen moeten kunnen gaan", laat Josephine weten.

"Minimum 42 jaar. En als je werkt tot je 65ste veel minder belastingen heffen op het pensioen, als beloning voor degenen die zolang gewerkt hebben", schrijft Carina.

"Afhankelijk van de situatie. Een moeder of vader die thuisgebleven was om de kinderen op te voeden mag van mij ook een minimumpensioen ontvangen vanaf de ouderdom van 62 jaar", zegt Luc.

"Ik vind dat een leercontract ook moet meetellen, dat was ook volwaardig werken. Ik vind ook dat degenen die zwaar werk doen, zoals in de bouw, na 35 jaar arbeid al een minimumpensioen verdienen", stelt Ronald.