"Dit is het soort spaarrekening waarvoor je moet opletten"

door: STS
Paul D'Hoore
Afbeelding bron: Photonews

Nu de verschillende banken hun rente op spaarrekeningen lichtjes optrekken, kan het interessant zijn om te vergelijken. Maar financieel expert Paul D'Hoore waarschuwt voor een valkuil.

"Rekeningen waar je voor moet opletten, zijn de step-up rekeningen, de rekeningen waarbij je elke maand een schijfje kan plaatsen", zei D'Hoore op VTM.

"Een voorbeeld is ING Tempo Sparen, een spaarrekening waarop je maximum 500 euro per maand kan sparen. Maar elke bank heeft wel zo'n rekening."

"Het probleem is dat je wanneer je er 5.000 euro op wil plaatsen, en je maar 500 euro per maand kan plaatsen, je tien maanden lang bezig bent met elke maand 500 euro te plaatsen."

"Dat is de rekening met 2,25% rente, maar dat heb je dus eigenlijk nooit. Want veronderstel dat je op die manier werkt en na een jaar je dat bedrag er weer gaat afhalen. Dan heb je alleen die 2,25% op de eerste en tweede schijf van 500 euro. Op al die andere niet."

"Je kan zeggen: ik wacht wat langer, tot alles er een jaar opstaat, maar dan heb je die rente niet meer op het eerste bedrag, want er is al een nieuwe periode beginnen te lopen waarbij je dat niet hebt."

"Die 2,25% heb je dus nooit, behalve - en het is bijna belachelijk om te zeggen - als je op dezelfde manier waarop je het geplaatst hebt - 500 euro per maand - het er nadien weer gaat afhalen, aan 500 euro per maand. Dat gaat niemand doen."