Heb jij recht op gaskorting van 405 euro? "Je moet het zelf aanvragen"

door: STS
Aardgas
Afbeelding bron: Photonews

Wie verwarmt met een collectieve gasinstallatie, kan een tweede basispakket voor gas aanvragen. Dit bedrag, ter waarde van 405 euro, krijg je niet automatisch.

"In ons land verwarmen ongeveer 200.000 huishoudens zich met een collectieve gasinstallatie", zegt de FOD Economie.

"Dit houdt in dat er één centrale gasverwarmingsinstallatie is en dus ook één contract, bijvoorbeeld voor de verschillende bewoners van een appartementsgebouw."

"Als bewoner betaal je een bijdrage aan de syndicus of een andere gebouwbeheerder. Die betaalt dan de volledige factuur. Je beschikt in dat geval dus niet over een eigen factuur, waardoor je het basispakket voor gas niet automatisch ontving."

"Wil je dat bedrag ontvangen, dan moet je het aanvragen bij ons", benadrukt de FOD Economie. "Dit doe je in samenwerking met de persoon die het gascontract voor het gebouw afsloot (de contracthouder). Vaak is dat de syndicus, de eigenaar, de gebouwbeheerder of de vereniging van mede-eigenaars (VME)."

De premie geldt voor alle variabele contracten en vaste contracten die afgesloten werden na 30 september 2021, zolang er geen sociaal tarief wordt toegepast.

De aanvraag indienen kan nog tot en met 31 juli 2023. Aanvragen kunnen verzonden worden naar Gazelek2023@economie.fgov.be. Papieren aanvragen kunnen per post verzonden worden naar GazElek 2023, PB 30073, 1000 Brussel.