Kan je apenpokken oplopen op café en mag je nu nog een hand geven? Steven Van Gucht legt uit

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht heeft meer informatie gegeven over het apenpokkenvirus, dat zich momenteel aan het verspreiden is.

"Eerst en vooral gaat het nog altijd om een zeldzame aandoening. Wereldwijd is men nu op zoek naar gevallen en dan zie je dat plots heel snel stijgen. Wie zoekt, die vindt", zei Van Gucht op VTM.

"Mensen zijn vooral besmettelijk wanneer ze symptomen hebben, wanneer ze die huidletsels ontwikkelen. Dat is al een voordeel; je kan het goed herkennen."

"Het is niet zo heel besmettelijk. Je hebt dicht contact nodig. Je gaat het niet oplopen op café, of in de bioscoop. Het kan zich wel binnen een huishouden verspreiden, onder sekspartners. Dat kunnen mannen zijn, maar dat kunnen ook heteroseksuele relaties zijn."

Hand geven

Ook een hand geven aan iemand die het apenpokkenvirus heeft, zou niet zo risicovol zijn volgens de viroloog. Tenzij iemand die de aandoening heeft en huidletsels heeft een hand zou geven aan iemand die toevallig een wondje op hand heeft.

Van Gucht denkt wel dat het belangrijk is om het virus onder controle te krijgen. "Ik denk dat de kans op een pandemie klein is, maar ik vind het wel belangrijk dat we dit in de kiem smoren. Je moet het virus ook niet verder laten evolueren. Dus laat het ons in de kiem smoren en dan gaat het wel goed lopen, denk ik."