Lichaam na 31 jaar geïdentificeerd, familie in tranen: "Het nieuws was schokkend en hartverscheurend"

door: STS
Rita Roberts
Afbeelding bron: Parket Antwerpen

Na 31 jaar heeft de familie van een vermiste vrouw te horen gekregen dat haar lichaam geïdentificeerd kon worden. Het gaat om een vrouw die in 1992 werd gevonden in Het Groot Schijn in Deurne.

Dankzij Operatie Identify Me, een samenwerking van de Belgische, Duitse en Nederlandse politie en Interpol, kon het lichaam van een vrouw die in 1992 met geweld werd omgebracht worden geïdentificeerd.

"Ze had enkele opvallende kenmerken, zoals een tattoo van een bloem met daaronder het opschrift 'R'nick'. In het onderzoek kon de identiteit van het slachtoffer destijds niet achterhaald worden", klinkt het bij het parket..

"Enkele dagen na de lancering van de campagne ontving de Cel Vermiste Personen van de Federale Politie een mail vanuit Groot-Brittannië. Een familielid had in het opsporingsbericht de opvallende bloementattoo van het slachtoffer herkend."

"Het slachtoffer zou Rita Roberts zijn, een vrouw van toen 31 jaar, die in februari 1992 vanuit Cardiff naar Antwerpen was verhuisd. Het laatste teken van leven dat haar familie had gekregen was een postkaart die was afgestempeld op 6 mei 1992."

"Ook de letters R'nick verwijzen naar de Britse vrouw. Op basis van extra info en foto's kon de identiteit definitief bepaald worden."

De nabestaanden van het slachtoffer werden op de hoogte gebracht. "Het nieuws was schokkend en hartverscheurend", zegt een woordvoerder van de familie in het Verenigd Koninkrijk.

"Onze gepassioneerde, liefhebbende en vrijgevochten zuster werd op wrede wijze weggenomen. We vinden geen woorden om het verdriet dat we toen voelden - en nog steeds voelen - echt te beschrijven."

"Hoewel het nieuws moeilijk te verwerken is, zijn we wel ongelooflijk dankbaar dat we nu tenminste weten wat er met Rita is gebeurd. We missen haar enorm, maar we zijn dankbaar voor de uitstekende steun en zorg van de Cel Vermiste Personen, de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, Interpol en Durham Police."

"Het heeft ervoor gezorgd dat wij als de familie nu weten dat ze rust heeft. Rita was een mooi persoon die dol was op reizen. Ze hield van haar familie, vooral van haar neefjes en nichtjes, en ze wilde altijd al een eigen gezin hebben. Ze kon een kamer opvrolijken door haar aanwezigheid, en waar ze ook ging, ze was het leven en de ziel van het feest. We hopen dat waar ze nu ook is, ze vrede heeft."

Oproep

Het parket hoopt nu meer duidelijkheid te kunnen krijgen over het overlijden van de vrouw. "Nu haar identiteit bekend is, willen we een nieuwe oproep doen."

"Als er mensen zijn die Rita Roberts hebben gekend of die toch iets weten over de omstandigheden van haar overlijden, dan kunnen ze zich nog steeds melden op het nummer 0800/30.300, of via een mail naar opsporingen@police.belgium.eu. Elke informatie kan nuttig zijn voor de speurders."