Veel mensen halen dit nu gratis in huis: "Want als de bevoorrading zou verlopen zoals met de mondmaskers..."

door: STS
Jodiumtabletten
Afbeelding bron: Photonews

Het Nationaal Crisiscentrum benadrukt dat - gezien de oorlog in Oekraïne - elke Belg nu gratis jodiumtabletten kan afhalen in de apotheek. 

Jodiumpillen beschermen je schildklier in het geval van een kernramp. Ze zijn vooral nuttig voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Boven de 40 jaar kan je meer nadelen dan voordelen ervaren van de pillen.

Wij vroegen op onze Facebookpagina: "Heb jij jodiumtabletten in huis? Overweeg je die af te halen in de apotheek door de oorlog in Oekraïne? Waarom wel of niet?"

"Geen denken aan. Als de hel moest losbarsten zal dat jodiumpilletje je niet gaan redden, dan is het feestje voorbij", denkt Bruno.

"Ik heb deze in huis omdat ik in Mol woon", zegt Phedra.

"Wij hebben ze vandaag gehaald", laat Bernard weten.

"Ik ga ze toch in huis halen. Maar als het ooit gebeurt dat ze kernwapens beginnen te gebruiken helpt niets nog", stelt Mieke.

"Als er iets gebeurt, kan je beter rechtstreeks weg zijn, in plaats van af te zien. Die pilletjes gaan je niet redden", zegt Marc.

"Ik denk dat ik morgen er eens ga halen bij de apotheek. Alhoewel, als ze met kernwapens beginnen, zal er van ons niet veel meer overblijven, vrees ik", schrijft Estelle.

"Ze zouden beter de bevolking eens uitleggen wat ze moeten doen moest er een atoombom vallen", vindt Michaël.

"Als het er toch van komt, wil ik zelfs niet meer leven, om niet te moeten zien hoe de wereld crepeert", zegt Paul.

"Nee, omdat ik denk dat als het zover komt, je er beter niet meer bent dan een lange lijdensweg van ziekte te moeten ondergaan en het toch niet halen. Zo'n tabletten zijn geen redmiddel", stelt Irene.

"Ik heb deze al lang in huis, omdat wij dichtbij Doel wonen. Voor elk van mijn opvangkindjes en voor mijn gezin", laat Lien weten.

"Ja natuurlijk, want als de bevoorrading zou verlopen zoals met de mondmaskers...", schrijft Marc.

"Als je boven de 40 jaar bent, kunnen ze je niet meer helpen met die pillen", merkt Carmen op.

"Ik heb geen jodiumtabletten in huis, maar wel lekkere wijn en cava. Dat helpt beter wanneer die zot op de rode knop drukt", zegt Luc.