Voorzichtig op autovakantie: "Vier keer meer risico op ongeval op dat moment"

door: STS
Autorijden - rijles
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Naar jaarlijkse gewoonte vertrekken veel Belgen tijdens de maanden juli en augustus met de auto naar het buitenland. Vias Institute geeft enkele tips om de reis vlot en veilig te laten verlopen.

Alles begint al met een goede voorbereiding. "Probeer goed uitgerust te vertrekken", raadt Vias aan. "Vermijd dus om tot laat op de avond voor vertrek nog bezig te zijn met je voorbereidingen."

Verder is het zaak om je geen druk op te leggen, zoals om hoe laat je precies wil aankomen op je bestemming. "De vakantie begint zodra je in de auto stapt. Leg jezelf geen verplichte aankomsttijd op: als je ontspannen rijdt, zal de reis sneller voorbijgaan."

Vergeet basisregels niet

Veiligheid staat natuurlijk voorop. "Vergeet vooral de basisregels niet: veiligheidsgordels voor alle inzittenden, ook degenen die slapen, respecteer de maximumsnelheid en natuurlijk geen alcohol drinken als bestuurder."

Hoe langer je onderweg bent, hoe groter de kans dat je eens in een file terechtkomt. "Blijf dan kalm. Een woedeaanval kan je vakantie verpesten. Zie andere bestuurders als lotgenoten in plaats van als vijanden."

Meer kans op ongeval

Ook heel belangrijk: uitgerust en wakker achter het stuur zitten. "Sla geen rustpauze over alleen omdat je er bijna bent: het risico op een ongeluk ligt vier keer zo hoog in de laatste 100 kilometer", waarschuwt Vias.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp