Vreselijk vooruitzicht inzake energiefacturen: "Het ergste nog moet komen"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, wil dat de Vlaamse regering nu ook dringend maatregelen treft om de energiefacturen te verlichten.

Vorige week kondigde de federale regering maatregelen af, zowel voor gezinnen als voor bedrijven, maar aan Vlaamse kant blijft het voorlopig stil.

"We begrijpen niet dat de Vlaamse regering zo lang wacht met maatregelen te nemen. Vooral een snelle en gerichte steun voor bedrijven in moeilijkheden is cruciaal", vertelde UNIZO-topman Danny Van Assche aan de VRT.

Hij verwijst naar een recente studie, waaruit blijkt dat maar 7% van de ondernemers hun gestegen kosten kunnen doorrekenen aan de klanten.

Elektriciteitscontract

"En we vrezen dat het ergste nog moet komen. Bijna de helft van de bedrijven heeft nog vaste elektriciteitscontracten, maar die lopen de komende maanden af. De vakbonden beloven met hun acties een 'hete herfst', maar voor de ondernemers is het al winter", aldus Van Assche.

De regering-Jambon benadrukte tot nu toe vooral de begroting onder controle te willen houden. Maar tijdens de Septemberverklaring wordt er toch een aankondiging van maatregelen verwacht.