VTM en VRT compleet afgekraakt over verslag terreur: "Een shitshow" en "Paniek in stadion veroorzaakt"

door: STS
Politie - terreur
Afbeelding bron: Photonews

Zowel VTM als de VRT krijgen zware kritiek voor hun verslaggeving omtrent de terreuraanslag in Brussel. Beide zenders sloegen maandagavond een slecht figuur.

De VRT had het kort over de terreurdaad op het einde van 'De Afspraak', maar zond vervolgens een documentaire over prinses Diana uit.

In het 'Journaal Laat' werd overgegaan naar een persconferentie van de premier, maar die bestond helemaal niet. Het ging om oude beelden die per ongeluk werden uitgezonden.

En VTM krijgt dan weer het verwijt dat er teveel onbevestigde geruchten verspreid werden. "Mogelijk" waren er drie daders op de vlucht, hetgeen niet klopte. "Mogelijk" lagen er wapens verborgen bij het Koning Boudewijnstadion, hetgeen niet klopte. En "mogelijk" zouden er zich terroristen verkleed hebben als Rode Duivels-fan, wat evenmin klopte.

"De liveverslaggeving van VRT en VTM over de terreuraanslag in Brussel was een absolute shitshow", schrijft Bart Eeckhout, hoofdcommentator bij De Morgen, op X, het vroegere Twitter.

"Stop toch met onbevestigde paniekgeruchten als 'mogelijk nieuws' live in de ether te gooien, zeg. De feiten zijn zo al erg en ernstig genoeg."

Beschamend

Daar kwamen veel reacties op. "Zeker de verslaggeving van de VRT was beschamend", vindt Jan. "Bij een terreuraanslag heeft iedereen zo snel mogelijk correcte informatie nodig, ook over de dader en achtergrond, zeker wanneer die nog op de loop is. Dan gooi je als openbare omroep de hele programmering om."

"VTM vond het zelfs niet ongepast om er, na de eerste speelhelft, waarin die korte tussenkomst in verband met een 'terroristische' aanslag al werd aangekondigd, eerst nog een blok reclame tegenaan te gooien. Hoe onverantwoordelijk en respectloos is dat?", schrijft een anonieme X-gebruiker.

"Hulde aan de RTBF, die als enige nationale zender de ganse avond, tot ver na middernacht, op correcte toon verslag uitbracht over de aanslag in Brussel. De publieke omroep bracht vanochtend ook als eerste het nieuws over de neutralisatie van de dader", schrijft Hans Vandendriessche, hoofdredacteur bij persbureau Belga.

Paniek

"Ik zat in het stadion, waar velen met mij op zoek gingen naar info in liveblogs", schrijft Sam. "De 'onbevestigde' berichten over wapens rond het stadion of als supporters verklede terroristen waren choquerend. Ik heb mensen zien panikeren. Dit heeft niets met journalistiek te maken."

"De verslaggeving zorgde voor paniek in het stadion", schrijft ook Bert. "De reporter die buiten het stadion stond sprak over meerdere daders en dat er wapens gevonden waren in de buurt van het stadion. Volgens vrienden van mij in het stadion brak er daar paniek uit. Eens uit het stadion werden ze aan hun lot overgelaten."