"We gaan het voelen aan onze portemonnee, onvermijdelijk"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Financieel expert Paul D'Hoore heeft een inschatting gemaakt van de gevolgen van de oorlog die Rusland in Oekraïne is gestart.

"We gaan het voelen aan onze portemonnee, onvermijdelijk. Maar we gaan niet meteen 50% meer moeten betalen voor gas", zei D'Hoore op VTM.

"Dat komt doordat de gasleverancier die bij de mensen thuis gas levert, dat natuurlijk niet gaat kopen aan de prijzen van vandaag. Die heeft overeenkomsten met producenten, voor bepaalde hoeveelheden, voor bepaalde termijnen, voor bepaalde prijzen."

"Die prijzen zijn een beetje variabel, maar niet zo heel erg veel. Dus wat er vandaag betaald wordt op de markt, die hoge prijzen, die zijn voor wie te weinig voorraad heeft."

Grondstoffen

"Dus we gaan dat voelen, globaal genomen, maar niet spectaculair. Maar het gaat niet enkel over gas en elektriciteit, het gaat over álle grondstoffen. Nikkel, lood, zink, landbouwgrondstoffen... allemaal gestegen."

"Palmolie 5% duurder, tarwe 5% duurder. Dus koekjes worden binnenkort ook weer duurder. We gaan het door de hele ketting voelen."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24