Frustratie zit hoog bij contactberoepen: “Hoe kunnen we nog veiliger werken?”

door: WVDS
Beautilla's Ink Tattoo- en piercingstudio, tattooshop, tattoo
Afbeelding bron: Beautilla's Ink

Het Overlegcomité beslists dat contactberoepen niet terug aan de slag mogen gaan. Een mokerslag voor duizenden zelfstandigen, velen van hen vinden de beslissing onrechtvaardig. Zo ook L.V.N van Beautilla’s Ink, een tattoo- en piercingstudio.

“Mijn man en ik werken ongeveer 5 jaar in onze eigen tattoo- en piercingstudio. Wij hebben elk ons specialisme. Zo zet mijn man de tattoos en ik doe de permanente make-up, het weglaseren van ongewilde tattoos en het plaatsen van piercings”, start ze het gesprek met Redactie24.

Haar frustratie zit heel diep, vooral omdat sowieso bijzonder strenge hygiënemaatregelen gelden. “Ik vind dat in het algemeen de tattoo- en piercingshops worden vergeten. Wij zijn verplicht om een hygiënecursus te volgen in Brussel om onze shop te mogen openen. Wij werken heel de tijd met handschoenen aan en een mondmaskers op. In onze shop gebruiken we ook nog eens wegwerpnaalden om de hygiëne en veiligheid van onszelf en onze klanten maximaal te kunnen garanderen. Al die voorzorgen horen bij ons vak.”

“Dat is onze frustratie momenteel, hoe kunnen we nog sterieler werken? We hebben van dag één alles opgevolgd wat ons door de regering is opgelegd. We werken op afspraak per klant. Als men dan begint over hygiëne, dan voelen wij ons niet serieus genomen.”

“De experten en politici kennen onze sector niet, maar ik zou hen direct willen uitdagen om eens langs te komen om te zien hoe wij werken, welke materialen wij gebruiken en hoe steriel proper alles is.”

Te weinig steun

Bij Beautilla’s Ink is men ook niet te spreken over de steunmaatregelen. “In de eerste lockdown hebben we wel 4.000 euro steun gekregen. Maar aan de andere kant moeten we wel onze sociale bijdragen betalen voor 3 maanden, hoewel we maar 1 maand hebben mogen werken van de overheid. Daar is de logica volgens mij wel heel ver te zoeken.”

“In onze sector, kunnen we ook niet terugvallen op alternatieven zoals bijvoorbeeld in de horeca met take away. Wij kunnen moeilijk zeggen ‘zet u been af en kom het later ophalen’. Niet iedere sector wordt gelijk behandeld. Dus vragen we extra steun omdat we geen take away of iets anders kunnen organiseren.”

“Gelukkig hebben wij spaarcenten waarop we kunnen terugvallen om deze periode door te komen, hoewel we die natuurlijk liever hadden gebruikt om iets leuks mee te doen of om terug in onze zaak te investeren. Ik ben ervan overtuigd dat er gigantisch veel zaken zullen verdwijnen doordat ze ten onrechte worden behandeld door de staat.”

Perspectief 

“Geef ons ook een perspectief, want daar krijgen we ook maar geen antwoord op. Tijdens een gesprek van de Belgische Beauty Federatie en de Belgian Bond of Tattooists met Alexander De Croo heeft Erika Vlieghe vermeld dat de besmetting in onze sector 1,57 procent is. Dat is niets in vergelijking met bijvoorbeeld scholen.”

“Voor corona bestond ons beroep zelfs niet eens, maar mochten we wel betalen. Het is pas door corona dat we in het Belgisch Staatsblad zijn verschenen. Door corona kregen we een eigen beroepsfederatie om onze belangen te verdedigen. Dat zijn allemaal zaken waar ik enorm gefrustreerd door ben.”

“De overheid maakt op deze manier heel veel kleine zelfstandigen kapot. Wij betalen op alles BTW, belastingen, sociale bijdragen, … De grote multinationals betalen zelfs geen belastingen en die krijgen vanuit de overheid enorme tegemoetkomingen.”

“Wij worden ook helemaal doodgezwegen, er wordt nooit duidelijk over onze sector gesproken door de overheid of toelichting gegeven. Het is pure broodroof en wij willen dat men onze sector serieus neemt.”