Alexander De Croo legt maatregelen uit: "Deze vier prioriteiten beschermen"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo heeft toelichting gegeven bij de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus, die vandaag ingaan en (minstens) een maand geldig blijven.

"De slechte cijfers zetten zich door. Vorige week bevonden zeven van de tien provincies zich in alarmniveau 4, vandaag zijn er dat negen van de tien. Enkel Limburg ontbreekt, maar alle voorspellingen geven aan dat ook die provincie niveau 4 zal bereiken", zei De Croo tijdens een persconferentie.

"De maatregelen van vorige week waren erop gericht om het aantal niet-noodzakelijke contacten zoveel mogelijk in te perken. Dat waren harde maatregelen, die een harde inperking van ieders vrijheid betekenen. Maar ze zijn noodzakelijk zodat onze ziekenhuizen en onze huisartsen hun werk kunnen blijven doen, zodat onze kinderen naar school kunnen blijven gaan en zodat onze bedrijven kunnen blijven draaien. Ook het mentaal welzijn is daarbij belangrijk."

"Wat we in feite doen, is een soort schutskring aanbrengen rond ziekenhuizen, scholen, bedrijven en ons mentaal welzijn. Dat zijn de vier prioriteiten die we hebben. Dat is enkel vol te houden door op andere domeinen te verstrengen", aldus De Croo.