Alexander De Croo spreekt duidelijke taal: "Die mensen moeten ons land verlaten"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft zich uitgelaten over het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers in ons land. "Het systeem kraakt", zegt hij.

"Ik denk dat iedereen zeer goed begrijpt dat we geen bijkomende plaatsen kunnen blijven creëren. We hebben meer plaatsen dan ooit in ons land", zei De Croo op Eén.

"We hebben een internationale verplichting om mensen te helpen die recht hebben op opvang. Maar mensen bij wie de analyse gebeurd is en waarbij de conclusie luidt dat ze geen recht hebben op opvang, moeten ons land verlaten."

"Natuurlijk moeten we de juridische procedures respecteren, maar die mensen moeten niet meer in onze opvangsystemen zitten, want ze nemen eigenlijk de plaatsen weg van mensen die wél recht hebben op opvang."

"We staan onder een ongelooflijke druk in ons land, het systeem kraakt echt. Dus moeten we ervoor zorgen dat het systeem effectiever wordt. En dat we ook effectiever zijn in het terugsturen van mensen die geen recht hebben op opvang in ons land."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24