Bart De Wever heeft genoeg gezien: "Sammy Mahdi stort ons in de chaos"

door: STS
Bart De Wever - Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) de vluchtelingenstroom uit Oekraïne verkeerd aanpakt.

De Wevers partijgenote Valerie Van Peel zei in de Kamer: "Je hebt twee soorten mensen in de wereld. Zij die eerst nadenken en dan doen, en zij die zomaar wat doen en zelfs nadien weigeren om ook eens na te denken."

"Het ene leidt tot een doordacht crisisbeleid, zoals in Nederland. Het andere leidt tot iets wat er hoogstens een beetje op lijkt, zoals hier."

"In Nederland heeft men gekozen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in centra, en gekozen voor het geven van een vast bedrag aan beperkt weekgeld. Ook voor vluchtelingen die bij mensen thuis zitten."

"Met de redenering dat die leeflonen niet terechtkomen bij uitbuiters, dat wat men krijgt niet afhankelijk is van bij welk OCMW men precies terechtkomt. Fantastisch doordacht beleid."

"Wat hebben we hier? OCMW's die richtlijnen krijgen die alle interpretaties nog altijd mogelijk maken. Een beleid rond misbruik, uitbuiting en geweld dat zich maar met mondjesmaat uitrolt. En een gebrek aan opvolging, registratie en begeleiding van mensen die zich in zeer kwetsbare situaties bevinden."

Bart De Wever

Bart De Wever is het volmondig eens met zijn partijgenote. "Helemaal akkoord. Nederland toont hoe doordacht beleid eruit ziet: focus op collectieve opvang met bed, bad, brood, begeleiding en beperkte som weekgeld."

"Sammy Mahdi had beter eerst nagedacht in plaats van ons in chaos te storten met hashtagpolitiek en automatisch leefloon."