Bart De Wever reageert op koopzondag: "Zure opmerkingen van minister Verlinden"

door: BVDO
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) kreeg forse kritiek omdat hij, net voor de nieuwe coronamaatregelen ingaan, nog een koopzondag toe liet in zijn stad.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen ging zaterdag naar eigen zeggen na of gemeentes een sluiting van winkels deden. In grootsteden als Gent, Leuven, Maasmechelen en Oostende waren er heel wat winkels open. Dat was over de grens ook het geval in Breda, Roosendaal en Maastricht, zo stelde De Wever vast.

“De koopzondag annuleren had geen enkele zin”, zegt De Wever aan Het Laatste Nieuws. “In toeristische centra mogen winkels op zondag de deuren openen, of het nu koopzondag is of niet. Als je de koopzondag schrapt, betekent dat dus niet dat er geen winkels open zijn. Alleen een totaal sluitingsgebod is zinvol."

En daarmee schiet hij meteen ook naar de federale regering, die maar sneller had moeten werken. "“Ik vroeg me af waarom het ministerieel besluit niet op zondag van kracht kon worden, als de toestand dan toch zo acuut was voor de niet-essentiële winkels. Bizar genoeg was de tekst van het ministerieel besluit zaterdag al klaar. Maar hij is pas in het Staatsblad verschenen toen de winkels al een half uur open waren, iets na half 12."

"De verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) over de ‘gemiste kans’ in Antwerpen zijn dan wel een beetje zuur. Men had immers de kans om dit overal én op tijd op te lossen.”