Belangrijk nieuws over grenscontroles: "Virus niet importeren"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De politie gaat het aantal grenscontroles opvoeren om na te gaan of mensen die uit een rode zone terugkeren naar België, het zogenaamde 'passenger locator formulier' hebben ingevuld. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan.

"In de eerste plaats moeten mensen die op vakantie geweest zijn in een rode zone bij terugkomst een formulier invullen", zei minister Verlinden in 'De Afspraak'. "De politie zal in het kader van grenscontroles kunnen nagaan of het formulier is ingevuld."

"Er worden nu al alcohol- en drugscontroles uitgevoerd aan de grenzen, en in het kader van die controles zal er ook op nagezien worden of die formulieren ingevuld zijn. Deze controles zullen opgevoerd worden, om ervoor te zorgen dat we het virus niet gaan importeren uit een rode zone."

Testen en quarantaine

Mensen moeten een elektronische of afgeprinte versie van het formulier kunnen voorleggen. "Zo kan je aantonen dat je het tijdig hebt ingevuld bij je terugkeer in België. De informatie zal ook verwerkt worden, zodat de contactonderzoekers mensen eventueel kunnen opbellen om na te gaan of ze zich hebben laten testen en of ze zich in quarantaine bevinden", aldus Verlinden.